Työntekijöiden ryhmähenkivakuutuksen ovat velvolliset ottamaan ne työnantajat, joiden toimialaa koskevassa yleissitovassa työehtosopimuksessa on tästä määräys. Vakuutusmaksu on kaikissa vakuutusyhtiöissä samansuuruinen, koska kysymyksessä on lakisääteinen vakuutus (n. 0,06 - 0,08 % palkoista).
Tapaturmavakuutus turvaa työntekijät työtapaturmien ja ammattitautien varalta. Suuruus vaihtelee toimialan mukaan riippuen tapaturma-alttiudesta välillä 0,1 - 7 % palkkasummasta. Keskimääräinen tapaturmavakuutus on n. 0,7 % palkasta. Kalleimmat maksut ovat tapaturmaherkillä aloilla esim. rakentaminen, kuljetusala, metallituotteiden valmistus. Halvimmat vakuutukset ovat toimistotyöntekijöillä. Vakuutusmaksun suuruus vaihtelee vakuutusyhtiöittäin.
Työttömyysvakuutusmaksun on velvollinen maksamaan jokainen työnantaja, jonka on vakuutettava työntekijänsä tapaturmavakuutuslain mukaan. Työttömyysvakuutusmaksut muodostuvat kahdesta osasta (työnantajan ja työntekijän maksuosuus), jotka kummatkin työnantaja tilittää Työttomyysvakuutusrahastolle. Yrittäjän perheenjäsenelleen maksamasta palkasta maksettava työttömyysvakuutusmaksu riippuu yrittäjän asemasta yrityksessä. Maksettavan maksun voit tarkistaa seuraavasta linkistä www.tyollisyysrahasto.fi/tyottomyysvakuusmaksut....
Työnantajan on maksettava työnantajan sairausvakuutusmaksu työntekijästä, joka on sairausvakuutuslain mukaan Suomessa vakuutettu. Sairausvakuutusmaksu on kaikilla työnantajilla 1,16 % maksettavista palkoista. Sairausvakuutusmaksua ei tarvitse maksaa alle 16-vuotiaasta eikä 68 vuotta täyttäneestä työntekijästä. Sairausvakuutusmaksu maksetaan verottajalle samalla, kun tilitetään palkansaajien ennakonpidätys. Maksun eräpäivä on palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivä.
Yksityisen alan työnantajan tulee huolehtia työntekijöidensä lakisääteisestä eläketurvasta TyEL-vakuutuksella. TyEL-vakuutus antaa työntekijälle turvaa vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheen huoltajan kuoleman varalta.
TyEL-maksu eli työeläkemaksu maksetaan 17- 69 -vuotiaista työntekijöistä, jos kuukausiansio on vähintään 68,57 €. Myös eläkkeellä olevat työntekijät on vakuutettava, jos he työskentelevät vielä eläkkeellä ollessaankin. Sopimustyönantajat saavat TyEL – maksusta laskun, mutta tilapäinen työnantaja tilittää TyEL–maksut kuukausittain (myös muu sopimus) eläkevakuutusyhtiölle omatoimisesti ilman laskua. Tilapäisellä työnantajalla ei ole vakinaista työvoimaa ja maksamat palkat ovat alle 9822 € puolen vuoden aikana. Muussa tapauksessa on tehtävä sopimus eläkevakuutusyhtiön kanssa ja siirryttävä sopimustyönantajaksi.
TyEL-vakuuttamisen alaikäraja on 17 vuotta ja yläikäraja riippuu työntekijän syntymävuodesta seuraavasti:
Työnantajan osuus TyEL–maksusta on keskimäärin 17,34 % palkasta.
TyEL-maksu yhteensä keskimäärin 24,81 %.
Työntekijän eläkemaksua maksavat työntekijä ja työnantaja.
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.