Yleensä yrityksen toiminnan jatkuttua pitkään alkaa yritykseen ja yrittäjälle kertyä varallisuutta. Yritystoiminnassa ja elämässä on kuitenkin riskejä, joihin ei voi itse aina vaikuttaa edes vakuutuksilla. Siksi suosittelemme yritystoiminnan yhtiömuodoksi osakeyhtiötä ja tekemään osakassopimuksen. Tämän lisäksi suosittelemme tekemään avioehdon, testamentin ja edunvalvontavaltuutuksen kaikille osakkaille sekä periville omaisille. Yrityksen omistajille tapahtuva onnettomuus, sairaustapaus tai kuolema voi tehdä yritystoiminnan jatkamisesta todella hankalaa, jos ei ole varauduttu.
Osakeyhtiössä moni yrittäjä kerryttää yritykseen varallisuutta eikä nosta kunnon palkkaa ja osinkoa, koska ei halua maksaa veroja tai ei henkilökohtaisesti tarvitse rahaa tällä hetkellä. Kuitenkin voi tulla oikeusjuttu, tulipalo, rikos tms., joita vakuutukset eivät korvaa kokonaan tai ollenkaan. Pahimmillaan yritys joutuu konkurssiin ja sinne kertyneet varat menetetään.
Mikäli avioehtoa ei ole tehty, on puolisoilla avioliittolain mukainen avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Pahimmassa tapauksessa yritys on myytävä tai se pilkotaan osiin. Lähes aina tilanne halvaannuttaa yrityksen ja/tai yrittäjän henkilökohtaisen talouden ainakin väliaikaisesti. Avioehto kannattaa vaatia kaikilta yhtiön osakkailta sekä heidän lapsilta.
Konkurssissa parhaiten yrittäjän omaisuus on turvassa osakeyhtiössä, sillä osakeyhtiössä yrityksen ja yrittäjän varat ovat juridisesti erillään. Vaikka osakeyhtiö ajautuisi konkurssiin, yrittäjän omat varat säilyvät koskemattomina ellei omaisuutta ole annettu vakuudeksi yrityksen puolesta. Henkilöyhtiöissä (toiminimi, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) yhtiömiehet vastaavat yrityksen veloista koko omaisuudellaan. Avoimessa ja kommandiittiyhtiössä, jos yhtiömiesten varallisuudet ovat erilaiset, peritään velka siltä, jolla rahaa on. Pahinta on, että yhtiömiehet vastaavat myös muista veloista kuin pelkästään velkakirjaveloista mm. vero-, arvonlisävero-, palkka-, vakuutus- ym. velat. Tästä syystä riskipitoista ja isompaa liiketoiminta kannattaa pyörittää osakeyhtiönä. Ohjeet henkilöyhtiön muuttamiseksi osakeyhtiöksi löytyy Yritystulkista kohdasta verotus.
Henkilöyhtiöissä peritään velka yhtiömieheltä, jolla on rahaa tai omaisuutta
Osakas-/yhtiömiessopimuksen laatiminen ennakkoon voi auttaa ratkaisemaan omistajien välisiä ongelmatilanteita. Osakas-/yhtiömiessopimus on yhtiön omistajien välinen sopimus heidän keskinäisistä suhteistaan sekä heidän suhteestaan yhtiöön. Yhtiöjärjestyksessä ei aina ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista sopia kaikista yhtiön toiminnan kannalta välttämättömistä ja tarpeellisista asioista, jotka liittyvät yhtiön omistajiin sillä osakassopimus sitoo vain sen osapuolia, kun taas yhtiöjärjestys sitoo kaikkia yhtiön nykyisiä ja tulevia osakkeenomistajia. Siksi osakas-/yhtiömiessopimus on hyvä työkalu täydentämään yhtiöjärjestystä.
Kun kaksi osakasta omistaa osakeyhtiön puoliksi, ei laki anna ratkaisua tilanteeseen, jossa osakkaat olisivat erimielisiä. Erimielisyystilanne johtaa pahimmillaan siihen, että yhtiön toiminta päätöksentekojärjestelmän puuttuessa lamautuu. Osakassopimusten määräykset lunastusmenettelystä, työvelvoitteesta, erimielisyyksien ratkaisemisesta ja päätöksenteosta voivat ratkaista ongelmatilanteita. Lainsäädännössä ei ole osakas-/yhtiömiessopimuksesta säännöksiä, joten siihen liittyvät kysymykset on ratkaistava joko itse osakas-/yhtiömiessopimuksen sisällön tai asiaa koskevan oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden perusteella. Osakas-/yhtiömiessopimusta koskee laaja sopimusvapaus, jota rajoittaa joiltain osin oikeustoimilaki, osakeyhtiölaki sekä työsopimuslaki. Yhtiösopimus on keskenäinen sopimus, joka ei vaadi kirjaamista PRH:n tai maistraattiin.
Osakas/yhtiömiessopimuksessa voidaan sopia mahdollisesti kiistaa aiheuttavista asioista etukäteen esim.:
Jos osakassopimukseenne otetaan lunastusehto (estetään osakkeiden myynti ulkopuolisille), on siitä oltava maininta yhtiöjärjestyksessä. Jos yhtiöjärjestystä joudutaan tämän takia muuttamaan, on siihen saatava kaikkien osakkeenomistajien suostumus. Lunastuspykälän sisältämä yhtiöjärjestys löytyy Yritystulkin lomakkeista.
Jos osakkaalla ei ole edunvalvontavaltuutusta eikä pysty esim. sairaustapauksen tai tapaturman takia hoitamaan asioita niin hänelle määrätään yleinen edunvalvoja viranomaisen toimesta. Tämä viranomainen on jatkossa päättämässä yrityksesi asioista mm. investoinneista, omaisuuden myynnistä yms. Tämä prosessi on hidas ja käytännössä halvaannuttaa yrityksen toiminnan pitkäksi aikaa. Yleinen harhaluulo on että puoliso tai osakkaan lapset voivat päättää osakkaan asioista. Yleinen edunvalvoja myös laskuttaa tekemästään työstä. Edunvalvontavaltuutuksella voit itse päättää mitä asioita valtuutettu voi puolestasi hoitaa esim. yrityksen asioita voi hoitaa yhtiökumppani ja henkilökohtaisia asioita puoliso sekä ystävä. Heille kaikille tehdään oma edunvalvontavaltuus. Seuraavassa esimerkki edunvalvontavaltuutuksesta.
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.