Oman yrityksen perustamiseen verrattuna toimivan yrityksen tai toimivan liiketoimintakokonaisuuden ostaminen mahdollistaa keskittymisen yrityksen kehittämiseen sen sijaan, että aikaa ja rahaa kuluu tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen tai asiakkaiden hankintaan. On tavanomaista, että omistajanvaihdosprosessi kestää eri vaiheineen muutaman vuoden sillä yleensä myytävää yritystä täytyy virittää myyntikuntoon putsaamalla liiketoimintaan suoranaisesti kuulumattomista eristä esim. sijoitusvarallisuus, yksityiskäytössä olevat ajoneuvot yms. Kasvavilla paikkakunnilla tulosta tekevät ja kehitetyt yritykset myydään muutamassa kuukaudessa.
Omistajanvaihdosbarometrin 2021 mukaan yli 55-vuotiaat yrittäjät toimivat seuraavasti seuraavan 10 vuoden aikana:
Yli 55-vuotiaista yrittäjistä noin 55 % aikoo luopua yritystoiminnastaan nopealla aikataululla, viimeistään vuonna 2024. Tiedot käyvät ilmi Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamasta Valtakunnallisesta omistajanvaihdosbarometristä 2021.
Suomessa on noin 74 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää ja yrityksiä tulee myyntiin noin 32 000kpl
Markkinointisuunnitelman avulla selviää yrityksen liikeidea, kilpailutilanne sekä tulevaisuuden näkymät ja suunnitelmat. Myytävän yrityksen liiketoiminnallinen tilanne voidaan kattavasti selvittää Yritystulkin YT27 Markkinointisuunnitelman avulla.
Liiallinen henkilöityminen vaikeuttaa merkittävästi uuden yrittäjän alkuvaiheen menestymistä.
Usein myytävään yritykseen sisältyy toimintoja tai omaisuuseriä, jotka eivät liity varsinaiseen liiketoimintaan ja ovat ostajan kannalta tarpeettomia. Tarpeettomat omaisuuserät vain nostavat kauppahintaa. Yritys voidaan ostaa myös liiketoimintakauppana, jolloin ostetaan pelkästään liiketoiminta ja asiakassuhteet. Osakekaupassa joudutaan ennen yrityskauppaa myydä pois, siirtää yksityisomaisuuteen tai toiseen yritykseen esim. kiinteistöt, asunto-osakkeet ja arvopaperit. Myöskään rahaa ei kannata ostaa rahalla eli ylimääräiset kassavarat on siirrettävä pois myytävästä yrityksestä toiseen yritykseen tai maksettava myyjälle osinkoina/yksityisottoina.
Maksa vain varaston ja tuotantokoneiden todellisesta arvosta.
Yrityksen arvon voit laskea Yritystulkin YT24 Yrityksen arvonmäärityslaskurilla, joka löytyy Toimivan yrityksen puolelta Taloushallinnon alta. Yrityskaupassa ostettava omaisuus ja tilinpäätökset kannattaa käydä läpi huolellisesti tarvittaessa asiantuntijan avustamana. Yrityskaupassa ja asiakirjojen laadinnassa suosittelemme käyttämään yrityskaupan ammattilaisia.
Myytäviä yrityksiä on paljon ns. hiljaisessa myynnissä, joista parhaiten tietävät paikallinen yritysneuvonta sekä yrittäjäyhdistys. Myynnissä olevia yrityksiä on julkisessa myynnissä netin yritysmyyntisivustoilta, mutta sopivan valinta on vaikeaa ja vie runsaasti aikaa. Voit myös:
Tästä linkistä voit tutustua Yrityksen ostajan oppaaseen.
Franchiseyrittäjyys voi olla oman yrityksen perustamiseen verrattuna parempi vaihtoehto. Franchising jaetaan tyypillisesti kahteen pääasialliseen muotoon, tuotejakelu- ja tavaramerkkifranchisingiin sekä liiketoimintamalli-franchisingiin. Koska kysymyksessä on toisen osapuolen kehittämän liiketoimintamallin käyttö, perii franchise-antaja siitä korvauksen. Korvauksia ovat yleensä liittymismaksu (esim. 20 000 €), yhteistyömaksu ja markkinointimaksu yhteensä 5 - 10 % liikevaihdosta.
Franchiseyrittäjyyttä tarjoaviin ketjuihin sekä niiden perimiin yhteistyömaksuihin voit tutustua seuraavissa linkeissä: www.franchising.fi ja www.ketju.fi.
Ostettaessa yritystä myyjä kertoo ostajalle luottamuksellisia tietoja liiketoiminnasta, tuotteista ja asiakkaista. Siksi on reilua tehdä sopimus, ettei ostaja käytä saamiaan tietoja hyväkseen tai luovuta niitä ulkopuolisille. Alla sopimusmalleja.
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.