Rahoituksen järjestymisessä auttavat huolellisesti laadittu YT9/YT10 liiketoimintasuunnitelma ja YT22 Toimivan yrityksen tulossuunnitelma. Jos olet hakenut rahoitusta aikaisemmin kehittämishankkeeseen ja arvioit rahoittajien tuntevan yrityksesi voit käyttää YT9 Toimivan yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa kehittämishankkeeseen. Muussa tapauksessa käytä YT10 Liiketoimintasuunnitelmaa.
Yrityksen rahoitus järjestyy neljästä lähteestä eli yrittäjän omasta rahoituksesta, lainoista, tulorahoituksesta sekä mahdollisista avustuksista. Yksi kannattavan yrityksen tunnusmerkki on korvausinvestointien tekeminen tulorahoituksella. Valtion vastuulla toimiva Finnvera Oyj on ainut rahalaitos, jolla on oikeus riskirahoitukseen. Finnveran lainaa ei voi saada seuraaville toimialoille: maatilatalous, metsätalous ja rakennusliiketoiminnan perustajaurakointi. Voit myös hakea lainan kokonaan pankista ja hakea Finnveran osittaista takausta lainalle. Mikäli vakuudet ovat vähissä tai niitä säästetään tulevia tarpeita varten kannattaa hyödyntää rahoitusyhtiöiden tarjoamia osamaksu ja leasing -rahoitusmahdollisuuksia.
Rahoittajille tulee luokittelujärjestelmä eri rahoitus- ja investointikohteiden kestävyydestä. Sen kansallinen toimeenpano on käynnissä ja EU-lainsäädäntö koskee ensi vaiheessa suuria tai keskisuuria yrityksiä, mutta tämä tulee vaikuttamaan koko toimitusketjuun myös pienimpiin tavarantoimittajiin ja alihankkijoihin. Tämä luo painetta rahoittajille myöntää lainarahoitusta kestävämpiin hankkeisiin ja näin edistää ympäristötavoitteita. Vastuullisesti toimivat yritykset voivat saada pienen alennuksen lainakorkoihin ja ”vastuuttomille” lainansaanti voi jopa estyä.
Rahoitusta ohjataan kestäviin kohteisiin/ kestävämpään talouteen osoittamalla, mitkä yrityksen toiminnot edistävät ympäristötavoitteita ja mitä tulisi harkita kestävien investointien kannalta. Erilaiset kaupalliset toimijat ja rahoittajat ovat jo pitkään tehneet erilaisia pisteytyksiä yrityksille niiden vastuullisuudesta esim. Asiakastieto.
Taksonomia pyrkii luomaan yhteisen, tieteeseen perustuvan määrittelyn kestävyydelle koko EU-alueelle.
Ketä taksonomia koskee?
Ensimmäiseksi vakuutusyhtiöitä, pankkeja sekä pörssiyhtiöitä.
Rahoittajat
Rahoittajien täytyy raportoida julkisesti, kuinka iso osa rahoitustuotteista, lainakannasta ja sijoituksista täyttää taksonomian kriteeristön. Tämä luo painetta pankeille edistää ympäristötavoitteita mm. myöntämällä lainarahoitusta kestävämpiin hankkeisiin.
Pörssiyritykset
Ilmoitettava kuinka suuri osuus yrityksen liikevaihdosta ja investoinneista on taksonomian kriteeristön mukaisia.
Vaikutukset kaikkiin yrityksiin
Suurista yrityksistä 45,3 % tulee vaihtamaan alihankkijoita ja toimittajia vastuullisuusvelvoitteiden myötä lähitulevaisuudessa.
(OP Suuryritystutkimus 2023).
Pakollinen vastuullisuusraportointi (Corporate Sustainability Reporting Directive) tulee koskemaan kaikkia suuria kirjanpitovelvollisia yhtiöitä ja kaikkia listattuja yhtiöitä seuraavasti:
Yrittäjän omalla sijoituksella on suuri merkitys koko rahoituksen järjestymiselle. Merkittävä oma rahallinen sijoitus antaa hankkeelle uskottavuutta ja helpottaa siten ulkopuolisen rahoittajan mukaantuloa. Yrittäjän/yrittäjien oman sijoituksen määrän tulisi olla ainakin 20 % pääoman tarpeesta. Rahapanoksen lisäksi yritykseen voidaan sijoittaa käyttöomaisuutta ns. apporttina eli käyvästä arvosta. Yrittäjä ja muutkin sijoittajat voivat sijoittaa osakeyhtiöön oman pääoman ehtoista rahoitusta pääomalainana tai sijoituksena vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP-rahasto). Yrityksen kassavarat kannattaa pitää aina vahvana ja varata investointeihin tarpeeksi lainarahaa. Rahoittajan kanssa on helpompi neuvotella investoinnin rahoituksesta kuin käyttöpääomalainasta.
Yhtiön tarvitessa lisärahoitusta mietitään usein vaihtoehtoina pääomalainaa ja sijoitusta sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Näillä sijoitusvaihtoehdoilla on muutamia keskeisiä eroja, jotka on hyvä huomioida ennen sijoituksen tekemistä.
Pääomalainasta tehdään aina kirjallinen sopimus osapuolten kesken. Pääomalainan ominaisuuksia ovat:
Osakeyhtiölain 8. luvun mukaan yhtiön on ilmoitettava toimintakertomuksessaan pääomalainojen pääasialliset lainaehdot ja lainoille kertynyt kuluksi kirjaamaton korko. Määräys koskee myös pieniä kirjanpitovelvollisia, joka esittää pääomalainan ehdot liitetietoina ja kuluksi kirjaamattoman koron vastuuna.
SVOP eli sijoitetun vapaan oman pääoma rahasto on yrityksen omassa pääomassa oleva rahasto. SVOP-rahastoon voidaan sijoittaa varoja vahvistamaan yrityksen omaa pääomaa, kun yritys on ajautumassa selvitystilaan tai rahoittajat edellyttävät oman pääoman korottamista uuden lainan saamiseksi. Erilaisissa yritysjärjestelytilanteissa voi myös kertyä varoja SVOP-rahastoon. Sijoitus SVOP-rahastoon on koroton. SVOP-rahasto lasketaan mukaan yhtiön nettovarallisuuteen, kun lasketaan kevennetyn osingon enimmäismäärää. Sijoitus SVOP-rahastoon ei yhtiön kirjanpidossa ole vastaavasti korvamerkittyä rahaa kuin laina tai osakepääomaan tehtävät sijoitukset.
Listaamattoman yhtiön SVOP-rahastosta voidaan palauttaa rahaa antajalleen ilman veroseuraamusta sijoituksen suuruisena enintään 10 vuoden aikana yhdessä tai useammassa erässä kaikille sijoittajille samassa suhteessa. Varojen palautuksesta päätetään yhtiökokouksessa hallituksen esityksen pohjalta yhtiön voitonjakokelpoisten varojen puitteissa. 10 vuoden jälkeen palautus on veronalaista pääomatuloa.
Pitkäaikaisten lainojen myöntäjiä ovat pankit, Finnvera Oyj ja eläkevakuutusyhtiöt. Yleisestä korkotasosta riippuen rahoituslähteiden suosio vaihtelee; matalan koron aikana suosiossa ovat pankit ja Finnvera, korkean koron aikana eläkevakuutusyhtiöt lisäävät suosiotaan. Oleellisin ero rahoittajien välillä on vakuusvaatimus, sillä ainoastaan valtion vastuulla toimiva Finnvera Oyj:llä on oikeus riskirahoitukseen.
Seuraavassa tarkastellaan pankkien ja eläkevakuutusyhtiöiden lainarahoituksen ehtoja
PANKKI | ELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ, TyEL-takaisinlaina | VAKUUTUSYHTIÖN SIJOITUSLAINA | |
---|---|---|---|
Laina-aika ja maksutapa | Yleensä enintään 5 vuotta, maksutapa sovitaan. | 1 – 10 vuotta, maksutapa puolivuosittain, tasalyhennys | 1 – 10 vuotta, maksutapa yleensä puolivuosittain, tasalyhennys |
Lyhennysvapaita vuosia | 1-2 vuotta | Ei tavanomainen | Ei tavanomainen |
Käytetty vakuus | Yrityksen ja/tai yrittäjän omaisuus ja usein yrittäjän rajoitettu henkilötakaus sekä Finnveran ja Garantian takaukset. | Vakuudeksi hyväksytään pankin, Finnveran, Garantian tai kunnan takaus, vakuutusyhtiön takausvakuutus. | Kaikki vakuusmuodot sekä pankin, kunnan, Finnveran ja Garantian antamat takaukset. |
Lainan pääoma | Ei rajoituksia | Vähintään 10 000 €. Lainan suuruus riippuu maksettujen TyEL-maksujen määrästä. Mitä enemmän yritys on maksanut TyEL-maksuja, sitä suuremman määrän se voi hakea lainaa. | Ei rajoituksia |
Korko | Euribor + asiakaskohtainen marginaali | TyEL-korko + marginaali. Kiinteä tai vaihtuvakorkoinen. TyEL-korot ovat Vakuutusosakeyhtiö Garantian julkisesti noteeraamia markkinakorkoja. | Sijoituslainan korkona käytetään pääsääntöisesti TyEL-viitekorkoa ja siihen lisättävää korkomarginaalia. Marginaali määräytyy asiakasyrityksen luottokelpoisuuden ja saatavilla olevan lainavakuuden mukaan. |
Yritystutkimus | Tapauskohtainen | Yritystutkimus tehdään aina, jos Garantia ja Finnvera takaajina. | Tehdään aina |
TyEL-viitekorot: www.garantia.fi/tyel/
Nopeasti kasvavan yrityksen menestyminen ja liiketoiminnan jatkuminen riippuvat neljästä tekijästä, jotka on pystyttävä hallitsemaan. Ne ovat:
1. Kasvu vaatii käyttöpääomaa
2. Ostovelkojen ja myyntisaatavien kiertoajat
3. Varaston liian hidas kierto
Tavarantoimittajat antavat suuresta kertatilauksesta ylimääräisen alennuksen tai rahtivapaan toimituksen, jolloin ostetaan helposti liikaa. Pyritään toimittamaan ja myymään kaikkea, jolloin varastoon kertyy tuotteita, jotka menevät huonosti kaupaksi.
4. Omistajien ylimitoitettu voitonjako
Jos yrityksen lainoilla on alussa lyhennysvapaita vuosia ja tämän lisäksi pieni ennakkovero , antaa tämä väärän kuvan yrityksen varojen suuruudesta. Hyvää myyntikuukautta seuraa aina 2 kk päästä suuri arvonlisäveromaksu! Yrittäjän on säästettävä omissa palkoissaan ja kiinnitettävä huomio yrityksen kassavarojen riittämiseen.
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.