Käytännössä tilitoimistojen asiantuntemus vaihtelee melkoisesti ja usein vähennettäviä menoja ei ole täysimääräisesti hyödynnetty, jolloin yrittäjä on maksanut ylimääräisiä veroja suurenkin summan. Yritystulkissa kerrotaan kaikki oleelliset yrityksen talouteen ja verotukseen vaikuttavat asiat, jotka menestyvän yrittäjän tulee hallita. Käsittelemme verotusta tavanomaisen yrityksen kannalta, jolla ei ole muita tuottoja (esim. osinko-, vuokratuotot) eikä yrityksellä ole toimintaa ulkomailla.
Yrittäjänä olet itse vastuussa verottajalle, ei kirjanpitäjäsi
Yrityksen tuloverotus riippuu yritystoiminnan tuloksesta. Tuloverotukseen voidaan vaikuttaa poistoilla ja hyödyntämällä verotuksessa vähennyskelpoiset menot. Isoilla poistoilla voidaan siirtää verojen maksua eli veroja maksetaan enemmän myöhemmin. Tästä on hyötyä varsinkin isojen investointien rahoituksessa. Sudenkuoppana on investoinnin jälkeen ajaa poistoilla tulos alas ja ottaa lainaan alussa lyhennysvapaita vuosia. Tämä kostautuu isoina veroina ja lainanlyhennyksinä myöhemmin.
PoistotKäyttöomaisuus eli koneet, laitteet, rakennukset yms. kuluvat ja vanhenevat käytössä jolloin niiden arvo laskee, jonka vuoksi kirjanpitoon tehdään vuosittain poisto eli arvonvähennys. Poistot vähentävät yrityksen tulosta, joten myös yrityksen tuloveroa maksetaan vähemmän. Käyttöomaisuuden poistot tehdään joko menojäännös- (prosenttia arvosta) tai tasapoistoina (jaettu tasan käyttöajan mukaan). Poistojen laskeminen alkaa käyttöönottovuodesta (ei hankintavuodesta). Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lainan takaisinmaksuaika olisi yhtä pitkä kuin lainoitetun investoinnin poistoaika, eikä poistot olisi suuremmmat kuin lainan lyhennys.
Poistot, menojäännöspoisto
Koko käyttöomaisuus käsitellään yhtenä eränä eli kaikki koneet, laitteet yms. lasketaan yhteen. Poisto lasketaan poistamatta olevasta yhteissummasta sen mukaan, mihin omaisuusryhmään omaisuus kuuluu. Poistoprosentti voidaan valita väliltä 0 – maksimi, mutta alipoistoa ei voi myöhempinä vuosina käyttää. Prosentti on sama tilikauden pituudesta huolimatta. Poistomaksimit ovat seuraavat:
Poistot, tasapoisto
Lasketaan alkuperäisestä hankintahinnasta (sis. asennuksen, kuljetuksen jne.), jolloin hankintameno jaetaan tasan koko taloudelliselle käyttöajalle. Tasapoistojen ajat voisivat olla:
Poisto, kertapoisto
Voit vähentää kuluvan käyttöomaisuuden hankintahinnan kuluna kerralla seuraavissa tapauksissa:
Uusista koneista ja laitteista voi tehdä korotetut 50 % poistot vuoteen 2025 saakka.
Arvonlisäverotus, jonka suuruus riippuu liiketoiminnan myyntituotoista ja ostoista.
Omistajien verotus, jonka suuruus riippuu yritystoiminnan tuloksesta tai/ja yrityksen maksamista palkoista ja luontoiseduista.
Isot poistot siirtävät verojen maksua
Arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten palautukset
Pienyritys voi valita pidennetyn verokauden oma-aloitteisille veroille, joita ovat arvonlisävero, ennakonpidätykset, työnantajan sairausvakuutusmaksu ja lähdevero.
Jos arvio liikevaihdosta ylittyy, ilmoita siitä viipymättä Verohallinnolle.
Ennakkoveron määrää voit muuttaa
Lähdeveroa maksetaan korkotuloista sekä ulkomaille maksettavista osingoista.
Verottajan sähköinen verkkopalvelu, jossa annetaan ilmoitukset oma-aloitteisista veroista (esim. arvonlisävero ja työnantajasuoritus) ja maksetaan verot verkkomaksulla. Palvelussa on myös nähtävillä kuukausittainen yhteenveto maksuista ja palautuksista. Lisäksi asiakas näkee OmaVerossa mahdolliset huomautukset maksamattomista veroista. Lisätietoa
ESIMERKKI
Veroilmoitus kannattaa tehdä Verottajan OmaVero-palvelussa, mutta veroilmoituksen voi tehdä myös paperilomakkeilla. Ainoastaan osakeyhtiön ja osuuskunnan on annettava ilmoitus vain sähköisesti.
Veroilmoituksen määräpäivät
Yhtiömuoto | Veroilmoituksen jättöpäivä |
Yhteisöt (esim. osakeyhtiö, osuuskunta) | 4 kuukautta tilikauden päättymisestä. Jos tilinpäätös on tarkastamatta, toimitetaan liitteenä allekirjoittamaton tilinpäätös. Yhtiökokous käsittelee tilinpäätöksen 6 kk sisällä tilikauden päättymisestä. Yhtiökokouksen pöytäkirja ja mahdollinen tilintarkastuslausunto toimitetaan verottajalle 1 kk sisällä päiväyksestä. |
Elinkeinoyhtymät (avoimet ja kommandiittiyhtiöt) | Huhtikuun alussa |
Elinkeinon- ja ammatinharjoittajat | Huhtikuun alussa tai toukokuussa |
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.