Laskuttaminen on tarkkaa työtä. Väärin tehtyjen laskujen korjaaminen vie turhaa aikaa ja antaa toimittajasta huolimattoman vaikutelman. Erityistä tarkkuutta edellyttää asennusyritysten laskutustyö, jossa tarvikkeita ja nimikkeitä on paljon. Esim. sähköasennusliikkeen on huolehdittava, että kaikki kohteeseen asennetut tarvikkeet tulevat laskutetuksi. Puuttuvat tarvikkeet voivat pienentää toiminnan kannattavuutta merkittävästi.
Yritysten välisessä kaupassa maksuehto saa olla enintään 30 päivää. Kuitenkin osapuolten kesken sovittaessa voi maksuehto olla enintään 60 päivää.
Kuluttajakaupassa kuluttajalle tulee varata kohtuullinen aika tarkistaa laskun aiheellisuus ja tiedot, joten kannattaa käyttää kuluttaja-asiamiehen linjaamaa 14 vuorokauden maksuehtoa.
Verkkolaskutuksessa laskuttaminen nopeutuu ja maksusuoritukset ovat nopeammin yrityksesi tilillä. Säästät aikaa ja rahaa kun laskuja ei tarvitse tulostaa ja postittaa. Laskut menevät varmemmin perille, tiedot säilyvät muuttumattomina ja virheelliset suoritukset vähenevät. Lisäksi tilitoimisto saa laskut sähköisenä omaan järjestelmäänsä.
Sähköisellä laskutuksella voidaan tarkoittaa kahta asiaa:
Yrityksellä ja elinkeinonharjoittajalla on oikeus saada pyynnöstä lasku myyjä yritykseltä tai elinkeinonharjoittajalta sähköisen laskun muodossa. Verkkolaskulaki ei koske alle 10 000 euron liikevaihdollisia yrityksiä tai yrityksiä, joilla on pelkästään kuluttajakaupankäyntiä.
Paperilaskutus on kätevä tapa, jos laskuja lähtee samoille asiakkaille harvoin. Valmiin laskupohjan löydät Yritystulkin lomakkeista.
Laskuja annettaessa ja saataessa on huolehdittava, että laskussa on arvonlisäverotusta varten tarvittavat oikeat ja riittävät tiedot. Laskumerkintöihin vaikuttaa laskun suuruus. Käteismaksusta on maksajalle tarjottava kuittia, mutta maksajan ei ole sitä pakko ottaa kuittia vastaan.
Ns. kevennetyt laskumerkinnät
Tämä mahdollisuus koskee määrältään vähäisiä laskuja (loppusumma alle 1000 euroa) sekä tilanteita, joissa asianomaisen toimialan kauppatavan tai laskun lähettämistä koskevien teknisten olosuhteiden vuoksi kaikkia pakollisia velvoitteita on hankala noudattaa. Tämä tarkoittaa tilannetta vähittäiskaupassa, huutokaupassa yms. Kuitissa pitää olla seuraavat tiedot:
Viitenumerolla yksilöidään tietty tilisiirto. Laskuttaja voi vapaasti muodostaa viitenumeron esim. asiakasnumeroon, laskun numeroon tms. perustuen, kunhan viitteeseen sisältyy tarkiste. Säännöllisesti toistuvissa maksuissa (esim. vuokrissa, osamaksuissa, jne. ei eränumeroa kannata sisällyttää viitenumeroon, sillä maksulla kuitataan yleensä vanhin saatava. Viitenumero on muodostetaan viiden numeron ryhmiin, joiden välissä on tyhjä merkkipaikka. Etunollia ei tulosteta. Viitenumeron on esiinnyttävä myös mahdollisessa laskuosassa.
Kuittia ei tarvitse antaa seuraavissa tapauksissa:
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.