Joululahjat

Henkilökunta
Henkilökunnalle voidaan antaa verovapaita joulu- tms. lahjoja, joiden arvo saa olla vuodessa enintään 100 € ja sen on oltava koko henkilökunnalle samantyyppinen. Lahja voi olla työnantajan valitsema esine, pääsylippu, palvelu tai yksilöity lahjakortti. Määrittelemätön lahjakortti ei ole hyväksyttävä joululahja vaan käyttökohdetta pitää rajata esim. valitaan tietyn yrityksen tai palveluntarjoajan tuotteen, tuotteet, tuoteryhmän tai palvelun, johon lahjakorttia voi käyttää.

Asiakkaat ja yhteistyökumppannit
Mainoslahjaa "joululahjaa", jonka arvonlisäverollinen ostohinta on enintään 50 euroa, voidaan pitää tavanomaisena lahjana ja ovat verotuksessa vähennyskelpoisia menoja. Mainoslahja on arvoltaan vähäinen massalahja, joka annetaan samanaikaisesti ja samanlaisena useille vastaanottajille. Mainoslahjoihin on usein painettu yrityksen nimi tai liiketunnus. Myös yrityksen omia tuotteita voidaan antaa mainostarkoituksessa.

Alkoholilahjojen on katsottu verotuskäytännössä liittyvän lähtökohtaisesti edustamiseen. Alkoholituotetta voidaan poikkeuksellisesti pitää luonteeltaan mainoslahjana, jos kyseessä on yrityksen itse valmistamien tuotteiden jakaminen mainostarkoituksessa tilanteessa, jossa yleiset mainoslahjaksi katsomisen edellytykset täyttyvät.

Edustusmenoista saa tuloverotuksessa vähentää 50 prosenttia eikä arvonlisäveroa saada vähentää.