Yhtiön arvonmääritystä tarvitaan yrityskaupassa, sukupolvenvaihdoksessa ja rahoitusneuvotteluissa. Seuraavalla laskurilla voit määrittää arvon verottajan käyttämällä substanssiarvolla ja käyttökatteeseen perustuvalla laskentamallilla.
Arvonmäärityksessä tärkein kysymys on tilinpäätöksen antaman tiedon oikeellisuus eli ovatko esim. rakennuksien ja varastojen arvot todellisia. Poistot ovat vuosien varrella syöneet rakennusten, koneiden jne. arvot, vaikka niillä usein on enemmän käyttöarvoa kuin kirjanpitoarvoa esim. teollisuudessa koneet voivat olla kymmeniä vuosia vanhoja ja kirjanpidossa nolla-arvoisia, mutta ovat edelleen päivittäisessä käytössä tuottamassa liikevaihtoa. Tilinpäätös laaditaan pääsääntöisesti verotusta varten siten, että lukujen perusteella verotus on minimaalinen. Tietointensiivisessä yrityksessä on vähän substanssiomaisuutta jolloin pitää painottaa tuottoarvoa, tuottoarvo on yleensä moninkertainen Verottajan määrittelyyn verrattuna. Tämä voi karkoittaa ostajat, vaikka todellisuudessa kysymyksessä voisi olla kiinnostava kohde. Myös perinteisillä toimialoilla luvut ovat verotusta minimoivat, mutta erot ovat pienemmät.
Yrityksessä on usein erilaisia omaisuus- ja kulueriä, jotka eivät kuulu varsinaiseen liiketoimintaan tai halutaan jättää kaupan ulkopuolelle. Korjaamalla eli oikaisemalla tilinpäätöksen lukuja siten, että luvuista voidaan poistaa ostettavaan/myytävään liiketoimintaan kuulumattomia tuottoja, kuluja, omaisuuksia ja etuja. Näin saadaan näkyviin varsinaisen liiketoiminnan arvo ostajan näkökulmasta. Tavanomaisessa yrityskaupassa arvonmääritykselle ei ole olemassa yhtä tai oikeaa laskentatapaa, mutta Verottajan käyttämä laskentamalli antaa hyvän pohjan arvonmääritykselle.
Tuloslaskelman erät oikaistaan vastaamaan tilannetta, joka vallitsee yrityksessä/liiketoiminnassa kaupan jälkeen.
Liikevaihto
Vähennetään esim. arvopaperikaupan liikevaihto ja osinkotuotot tai kaupan ulkopuolelle jätettävä liiketoiminta.
Liiketoiminnan muut tuotot, vähennetään
Aineet, tarvikkeet ja tavarat, vähennetään
Varaston lisäys/vähennys
Varaston arvosta vähennetään epäkurantin tavaran arvo.
Henkilöstökulut
Liiketoiminnan muut kulut
Taseen oikaisuja
Yritystoiminnan varoista ja veloista vähennetään kaupan ulkopuolelle myyjälle jäävät omaisuuserät velat tilinpäätöksen arvoilla.
Taseen oikaisut tehdään niihin omaisuuseriin, jotka liittyvät kauppaan. Koska kysymyksessä on yrityksen laskennallisen arvon määrittäminen, tehdään oikaisut enintään tilinpäätöksen arvoin. Liiketoimintakaupassa harvoin ostetaan muuta kuin koneet ja laitteet, aineettomat hyödykkeet (toimiluvat, patentit, tavaramerkit ja lisenssit) ja vaihto-omaisuus. Lisäksi ostetaan kirjanpidosta kokonaan puuttuvat yrityksen jatkamisen kannalta erittäin tärkeät alihankinta- ja toimitussopimukset, edustussopimukset yms., jotka voidaan siirtää ostajalle.
Käyttökate kertoo kuinka paljon liikevaihdosta jää katetta toimintakulujen vähentämisen jälkeen. Käyttökatteella maksetaan poistot, lainojen lyhennykset, korot, verot ja omistajalle jäävä voitto. Nyrkkisääntönä on, että ostajan pitää pystyä maksamaan kauppahinta (tai ainakin siihen otetut velat) 2–5 vuoden tuotoilla. Käyttökate-menetelmä soveltuu parhaiten vakiintuneessa vaiheessa olevien pienten yritysten laskennallisen tuottoarvon hahmottamiseen. Ostajana on tällöin yksityishenkilön tai -henkilöiden perustama yritys. Laskurissa ei oteta kantaa yrityksen tase-erien mahdolliseen vaikutukseen kauppahintaan.
Laskennallinen yrityksen arvo on 2 - 3 kertaa käyttökate
Yritys omistaa koneita, laitteita ja toimitiloja. Toimialoina esim. teollisuus, matkailu.
Laskennallinen yrityksen arvo on 4 - 6 kertaa käyttökate
Yrityksellä on vähän koneita, laitteita ja toimitiloja tai nämä ovat vuokrattuja. Toimialoina esim. asiantuntija-/ohjelmistoyritykset, tukkukaupat.
Käyttökatetta voidaan oikaista vertailukelpoisuuden parantamiseksi lisäämällä käyttökatteeseen vuokrat. Käyttökatteessa tulee ottaa huomioon omistaako vai vuokraako yritys tuotantovälineitään. Tuotantokoneensa omistavalla yrityksellä on usein paremmat kateluvut, sillä vuokrauksessa kohdistuu kulu käyttökatteen yläpuolelle vuokrakuluihin, kun taas omistetuista tuotantovälineistä kulukirjaukset ohjautuvat tuloslaskelman poistoihin ja rahoituskuluihin.
Jos tuottoarvo on substanssiarvoa merkittävästi suurempi, antaa laskelma todennäköisesti liian alhaisen hinnan. Tällöin hintaa korottavana tekijänä otetaan huomioon liike- eli goodwill-arvo.
Goodwill-arvoa muodostavat:
Yrityskaupan voi ajatella investointina, jolloin ostettavan yrityksen takaisinmaksuaika tulisi olla enintään 5 vuotta.
Myyjälle lankeaa aina verot, joten valittu kauppatapa vaikuttaa yrityskaupan verotukseen ja veron määrään
Osakekaupassa myydään yhtiön osakkeet tai henkilöyhtiön yhtiömiesosuudet. Yhtiön hallitsemat omaisuuserät pysyvät edelleen yrityksellä, ainoastaan yhtiön omistaja muuttuu.
Liiketoimintakaupassa yrityksen omistus ei muutu, mutta liiketoimintaan tarvittavat omaisuuserät myydään ostajalle. Yleensä myös henkilökunta siirtyy ostajan palkkalistoille ns. vanhoina työntekijöinä.
Verottaja käyttää laskentamallia sukupolvenvaihdoksen ja perinnönjaon yhteydessä. Verottaja laskee yrityksen arvon substanssiarvolla ja tuottoarvolla.
Substanssiarvo määräytyy viimeisen tilinpäätöksen mukaan. Yrityksen tuottoarvo määräytyy kolmen viimeisen tilikauden Voitto/tappio-lukujen keskiarvona. Tämä keskiarvo-luku on Verottaja hyväksymä 15 %:n laskennallinen tuotto eli tuottoarvon mukaan yrityksen arvo on keskiarvoluku / 0,15.
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.