Lomauttamisessa työn tekeminen ja palkanmaksu väliaikaisesti keskeytetään. Lomautuksen aikana työsuhde säilyy muuten ennallaan. Lomautus voidaan tehdä määräajaksi, toistaiseksi tai lyhentämällä työaikaa. Lomautusilmoitusaika työntekijöille on työehtosopimuskohtainen, normaalisti 14 päivää. Työehtosopimuksessa saattaa olla määräyksiä lomautusjärjestyksestä, joten työehtosopimus on aina syytä tarkistaa.
Lomauttamisen edellytykset
Määräaikainen työsuhde
Määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän voi yleensä lomauttaa vain silloin, jos hän toimii vakituisen työntekijän sijaisena ja jos työnantajalla olisi oikeus lomauttaa tämä vakituinen työntekijä. Jos työnantajalle ilmaantuu lomautusilmoitusaikana lomautetulle soveltuvaa työtä, lomautus pitää katkaista. Työntekijöiden edustajia ei voida käytännössä lomauttaa, ellei hänen työ loppuisi kokonaan eikä työnantajalla olisi mitään muuta työtä tarjolla.
Yt-lakia sovelletaan yrityksessä, jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä säännöllisesti on vähintään 20. Yt-lakia sovelletaan kevennetysti 20-29 työntekijän yrityksiin.
Yt-neuvotteluja on pidettävä vähintään 14 päivää, jos aiotaan irtisanoa, osa-aikaistaa tai lomauttaa yli 90 päiväksi alle 10 työntekijää. Yt-neuvotteluesitykseen sisällytetään kirjalliset tiedot suunniteltujen toimenpiteiden perusteista, arvio vähentämisen kohteeksi joutuvien työntekijöiden lukumäärästä, selvitys periaatteista, joilla nämä henkilöt valitaan ja arvio ajasta, jonka kuluessa vähentämiset aiotaan toteuttaa. YT-ilmoitus voidaan antaa 5 päivää ennen neuvottelujen alkamista vaikkei kaikkea tietoa ei vielä neuvotteluesitystä annettaessa ole saatavilla, tiedot voidaan antaa myös erikseen ennen neuvottelujen alkamista, kuitenkin niin ajoissa, että työntekijät ehtivät niihin tutustua.
Syitä voivat olla:
Työsuhteen välittömälle purkamiselle on oltava erityisen painava syy. Työnantajalla voi olla peruste purkaa työsuhde seuraavissa tapauksissa:
Työntekijää ei voida irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata virheensä. Irtisanomisperuste voi olla:
Muista tehdä aina kirjallinen varoitus kahtena kappaleena ja ottaa siihen työntekijän allekirjoitus. Mikäli työntekijä ei allekirjoita varoitusta, tulee se antaa todistajien läsnäollessa. Varoituksen antamisen jälkeen työntekijällä on mahdollisuus korjata toimintaansa kohtuullisessa ajassa (2-3 viikkoa). Varoitus vanhenee noin vuodessa. Yleisesti kolmen varoituksen jälkeen voidaan ryhtyä työsuhteen purkamiseen, mikäli työntekijä ei korjaa virheitään.
Mikäli työ on taloudellisesti tai tuotannollisista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi, voi työsopimuksen irtisanoa. Jos työntekijöiden määrä on säännöllisesti alle 20 henkeä, ei tarvita yhteistoimintamenettelyä. Sopimusta ei saa irtisanoa seuraavissa tapauksissa:
Pääsääntöisesti työntekijän sairaus tai vamma ei muodosta irtisanomisperustetta. Niin kauan kuin työntekijä suoriutuu työstään, ei sairaus tai vamma ole irtisanomisperuste.Työsopimus voidaan irtisanoa, mikäli
Työsuhteen päättämisestä ilmoitetaan toiselle osapuolelle henkilökohtaisesti. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan ilmoitus toimittaa postilla tai sähköpostilla, jolloin ilmoituksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisestä (loman tai vapaan loppumisen jälkeisenä päivänä). Työnantajan on kuultava työntekijää ennen työsuhteen päättämistä. Työnantajan on viipymättä ilmoitettava kirjallisesti työsuhteen päättymispäivä ja tiedossaan olevat perusteet. Työntekijälle on varattava aikaa esittää oma kantansa asiassa. Hänellä on myös oikeus käyttää avustajaa.
Irtisanomisjärjestys on työnantajan päätettävissä, mutta irtisanomisessa ei saa käyttää syrjiviä periaatteita. Työnantajan tulee kohdella työntekijöitä tasapuolisesti myös irtisanomistilanteissa. Myöskään määräaikaisia työntekijöitä ei sopimuksen luonteen vuoksi voi irtisanoa, jos määräaikaiseen sopimukseen ei ole otettu tällaisen menettelyn mahdollistavia ehtoja. Luottamusmiehet nauttivat myös asemansa perusteella korkeampaa irtisanomissuojaa.
Työsopimuslaissa säädetään, että työnantajan on tarjottava työtä tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä irtisanomalleen, työ- ja elinkeinotoimistosta edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos hän tarvitsee työntekijöitä neljän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä 12 vuotta, on takaisinottovelvollisuuden kesto kuitenkin kuusi kuukautta. Takaisinottovelvollisuus ei ulotu työntekijöihin, joiden työsopimus on päättynyt määräaikaisen työsopimuksen määräajan päättymisen, koeaikapurun tai henkilökohtaisen irtisanomisperusteen johdosta.
Korvauksena työnantajan on suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka. Työehtosopimuksen perusteella valitulle luottamusmiehelle ja luottamusvaltuutetulle suoritettavan korvauksen enimmäismäärä on kuitenkin 30 kuukauden palkka. Korvauksen suuruutta määrättäessä otetaan huomioon työtä vaille jäämisen arvioitu kesto ja ansion menetys, työsuhteen kesto, työntekijän ikä ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä, työnantajan menettely työsopimusta päätettäessä, työntekijän itsensä antama aihe työsopimuksen päättämiseen, työntekijän ja työnantajan olot yleensä sekä muut näihin rinnastettavat seikat. Lainvastaisesta työsopimuksen irtisanomisesta maksettava korvaus määräytyy työsopimuslain 12:2:n perusteella.
Irtisanottaessa työntekijä tuotannollisesta ja taloudellisesta syystä, jolloin irtisanottavalla työntekijällä on yhtäjaksoinen työsuhde vähintään 5 vuotta, tulee työntekijälle järjestää työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta.
Työnantajan velvollisuus on järjestää työterveyshuolto irtisanotulle työntekijälle kuuden kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä lukien. Irtisanottavan työntekijän työsuhteelta edellytetään vähintään 5 vuoden yhdenjaksoista kestoa työsuhteen päättymiseen mennessä.
Määräaikaisen työsuhteen päättyminen
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.