Käyttöoikeus

Jos asuinpaikkakuntasi, yrityksesi tai oppilaitoksesi kotikunta löytyy etusivun valitse kunta/kaupunki -luettelosta voit käyttää Yritystulkkia ilman korvausta. Oman paikkakuntasi yrityspalveluorganisaation kustantamaa Yritystulkin materiaalia saavat käyttää yksityishenkilöt, yritykset ja oppilaitokset vapaasti ilman korvausta omiin tarpeisiinsa. Yrityspalveluorganisaation nimi ilmenee Yritystulkin aineistosta. Muu kaupallinen käyttö edellyttää käyttöoikeuden hankkimista Jadelcons Oy:ltä. Kaupallista käyttöä on esim. yrityskonsultointi ja -neuvonta maksua vastaan käyttäen hyväksi Yritystulkin aineistoa tai ansaintatarkoituksessa järjestetty lyhyt tai pitkäkestoinen koulutus, jonka aikana koulutukseen osallistujat ohjeistetaan käyttämään Yritystulkin aineistoa kouluttajan antamien tehtävien suorittamiseen.

Tarvittavat ohjelmat

Yritystulkin lomakkeissa ja laskentaohjelmissa tarvitset tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmaa. Käytä laskentaohjelmistoissa aina Microsoft Exceliä. Älä missään tapauksessa käytä Googlen Docs- ja Sheets-ohjelmia. Liiketoimintasuunnitelmia ja lomakkeita voit täyttää ilmaisella Libre Office toimisto-ohjelmiston tekstinkäsittelyohjelmalla. Libren taulukkolaskentaohjelma Calcin kaikki päivitysversiot eivät välttämättä toimi. Adobe Acrobat Reader -ohjelmalla voit lukea pdf -tiedostot.

Salasanoja et tarvitse!
Lomakkeissa ja laskentaohjelmissa ohjelma ilmoittaa tiedoston olevan vain luku -muodossa. Paina oikeasta yläreunasta->muokkaa asiakirjaa.
Lomakkeiden ja laskentaohjelmien osa soluista, kaavat ja rakenne ovat tarkoituksella lukittu salasanalla. Käytä laskentaohjelmissa aina Excel tai LibreOfficen Calc -laskentaohjelmistoa (ilmainen).

ÄLÄ KÄYTÄ GOOGLE SHEETS -ohjelmaa.

Turvallisuus
Tietokoneita sekä järjestelmiämme suojataan ja valvotaan laadukkailla tietoturvaohjelmistoilla, joten voit huoletta ladata laskentaohjelmia ja lomakkeita itsellesi.

1. Mikäli lomake tai laskentaohjelma ei avaudu, toimi seuraavasti

 • Sulje ylimääräiset kuvakkeet ja ohjelmat, sillä avautumiskuvake saattaa avautua jonkin kuvakkeen taakse piiloon.
 • Avaa ohjelma valmiiksi esim. Word tai Excel ja sitten paina linkkiä.
 • Mikäli näyttöön tulee erillinen latausikkuna voit joutua avaaman tiedoston latausikkunasta. Valitse tiedosto ->hiiren oikea näppäin -> valitse AVAA.
 • Jos painoit avautumislinkkiä useamman kuin kerran, saattaa kone jumiutua ja avautuminen kestää normaalia kauemmin.
 • Tietoturvaohjelma voi estää tiedostojen lataamisen. Lisää www.yritystulkki.fi luotettujen sivustojen listaan.
 • Sulje turhat ohjelmat ja mahdolliset tiedostoikkunat.
 • Mozilla Firefoxin -selaimessa latausikkuna tulee oikeaan ylälaitaan.
 • Joillakin internet -selain ja ohjelmisto yhdistelmillä voi esim. Word-ohjelma pyytää salasanaa ennen avaamista. Tässä tapauksessa paina peruuta ja kokeile avaamista uudelleen tai paina Vain luku (Read only) niin ohjelma aukeaa. Tämä johtuu virheellisestä Office -päivityksestä, jolloin Word yrittää avata ohjelman lisäksi lomakkeessa olevat salasanalla suojatut kentät. Jos ei edelleenkään aukea vaihda selaimeksi Firefox.

2. Lomaketta tai laskentaohjelmaa ei pysty täyttämään

Word tai Excel varoittaa viruksista -> paina Ota muokkaus käyttöön. Tiedostojen käyttäminen on turvallista, käytämme tehokasta virustorjuntaohjelmaa joka valvoo järjestelmäämme koko ajan.

#
 • Oletko ostanut tai aktivoinut Microsoft Officen? Word Viewer tai Excel Viewer -ohjelmat ovat pelkkiä katseluohjelmia, eikä niillä voida täyttää lomakkeita.
 • LibreOfficen Calc -tiedosto kannattaa tallentaa ODF -muotoon. Huom! ota rasti pois -> tallenna salasanan kanssa.

3. Laskenta-ohjelma laskee risuaitaa #####?

 1. Useimmiten vika on näppäilyvirhe: Ethän ole syöttänyt . (pistettä)? Ohjelma ymmärtää vain numerosarjoissa , (pilkun) ja päivämäärissä . pisteen. Älä myöskään syötä kirjaimia lukuihin tarkoitettuihin paikkoihin.
 2. Tyhjää ruutu aina arvolla 0 (nolla), älä käytä deleteä. Delete poistaa lukitsemattomista soluista kaavan.
 3. Liian paljon merkkejä eli luku ei mahdu soluun. Ohjelma laskee kuitenkin oikein. Tarkista solun arvo kaavariviltä. Joskus tulostuksen esikatselussa voi kuitenkin näkyä lukuna.
 4. Peruuta/kumoa niin monta kertaa, että vika häviää tai ainahan voit aloittaa alusta, avaa uusi laskentapohja ja syötä luvut uudestaan ei siinä kauaa mene. Tulosta kuitenkin vanha tekemäsi työ malliksi.

4. Laskentaohjelman solussa: #NIMI?

Jos käytät luetelmaviivaa eli ranskalaista viivaa pitää laittaa välilyönti eli tyhjä ennen - merkkiä. Exceli lukee sen muuten miinusmerkiksi ja soluun tulee #NIMI?

5. Ylimääräiset nollat (LibreOffice CALC) esim. lasku, kuitti, tarjous yms.

Laskenta-ohjelmien ylimääräiset nollat tulostettaessa saat pois seuraavasti:

 • Tiedosto->Tulostuksen esikatselu->Muotoile sivu (taulukko)-> Nolla-arvot x (rasti pois)