Tuntihinnan yksinkertainen laskusääntö:
Kotitalousvähennystä kannattaa hyödyntää hinnoittelussa ja palvelujen myynnissä. Vähennykseen oikeuttavia töitä ovat esim. kodin kunnossapito- ja perusparannustyöt, tietotekniikan asennus- ja neuvontapalvelut, siivoustyöt, lasten hoito ja hoivatyöt. Koneiden ja laitteiden korjaus ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin. Palvelua tuottavan yrityksen pitää harjoittaa veronalaista toimintaa ja olla merkitty ennakkoperintärekisteriin.
Vuonna 2024 kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 3 500 euroa, jos teettää joko kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä tai luopuu öljylämmityksestä. Näiden töiden osalta verovähennystä voi saada 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta työstä, jos työn ostaa yritykseltä. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saatava korkeampi kotitalousvähennys on voimassa vuosina 2022–2024 ja öljylämmitysremontteja koskeva vuosina 2022–2027.
Muiden remonttien kohdalla kotitalousvähennys pysyy ennallaan eli jos työn ostaa yritykseltä, kotitalousvähennystä voi saada 40 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta remonttityöstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa.
Jos teettää ensi vuonna esimerkiksi sekä kotisiivousta että remonttia, remonttityöstä voi vähentää 40 prosenttia ja korkeintaan 2 250 euroa, siivoustyöstä taas 60 prosenttia ja korkeintaan 3 500 euroa. Vähennyksen omavastuu on 100 €/henkilö.
Laillistetun fysioterapeutin antama fysioterapia ja laillistetun toimintaterapeutin antama toimintaterapia säädetään kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi töiksi. Vähennyksen voi saada verovelvollisen kotona annetusta fysioterapiasta tai toimintaterapiasta.
Seuraavassa perehdytään tuntihinnan laskentaan todellisiin kustannuksiin perustuen. Laskenta kulkee seuraavasti:
1) Todellisen työajan selvittäminen
Tuntihintaa laskettaessa suurimmat virheet tehdään laskutukseen oikeuttavan ajan arvioinnissa, 8 tunnin työpäivää tekevän työntekijän työssäoloaika on teollisuudessa eskimäärin noin 1715 tuntia. Teholliset työtunnit ovat 80 % alhaisemmat. Tehollista työaikaa vähentävät mm. sairauspoissaolot, perhevapaat, koulutukset ja huono työnsuunnittelu. Laskennan pohjana kannattaa käyttää toimilalasta riippuen noin 1300 - 1380 laskutustuntia vuodessa. Tällä tuntimäärällä on saatava katettua kaikki yritystoiminnan kustannukset ja saatava yrittäjälle palkka.
2) Palkkatason asettaminen
Palkkatason pitää olla vähintään samasta työstä työntekijälle maksettava palkka.
3) Vuositason kiinteiden kulujen selvittäminen
Yrityksellä on joukko kustannuksia, jotka on maksettava työtilanteesta riippumatta. Tiedot löytyvät toteutuneesta tilinpäätöksestä tai voit laskea kiinteät kulut Yritystulkin Taloussuunnitelmalla.
4) Korkokulujen selvittäminen
Laske ottamiesi lainojen vuotuiset korkokustannukset pankkikuluineen. Tiedot löytyvät toteutuneesta tilinpäätöksestä tai tulosennusteesta.
5) Poistojen selvittäminen
Kaikki käyttöomaisuus on kuluvaa, jota on uudistettava tai korjattava määräajoin. Vuotuisten poistojen määrä on siis otettava huomioon hinnoittelussa, sillä niiden poisjättäminen merkitsee liian alhaista hintaa. Rahaa ei kerry uusintainvestointeihin tai uudistuksessa syntyvän velan maksuun. Huomaa, että poiston suuruus ei ole saman kuin lainan takaisinmaksuaika. Varsinkin liiketoiminnan alussa otetaan pitkien takaisinmaksuaikojen lainoja, jopa pitempiä, kuin mitä laitteiden kuluminen edellyttäisi. Paras tapa yrityksen talouden hallinnassa on, että lainan lyhennysaika ja koneen poistoaika ovat samanpituiset.
6) Voittotavoitteen määrittäminen
Yrityksen tuotoksi ei riitä pelkkä palkka. Yrittäjä on ottanut riskiä, ehkä sijoittanut aiemmin ansaitsemiaan rahoja yritykseen, joille on saatava kohtuullinen tuotto. Suomalaisten huippuyritysten vuosivoitto on lähes 20 %, mutta keskiarvo lienee 4 – 5 % vaiheilla.
7) Katetarve
Edellä mainittujen kohtien yhteenlaskettu summa ilmoittaa katetarpeesi eli summan, joka sinun on yrittämisellä hankittava pysyäksesi tavoitteissasi. Palveluyrityksessä kate syntyy hinnoittelemalla laskutettavat työtunnit riittävän korkeiksi. Jos toimintaan liittyy välitettäviä asennettuinva myytäviä tavaroita, on niistä saatava myyntikate osaltaan vähentämässä työstä tarvittavaa katetta. Toisaalta tarvikkeiden ostaminen, mahdollinen varastointi ja edelleen myyminen sitovat rahaa, jolle on saatava korko.
8) Palveluyrityksen arvonlisäveroton minimituntihinta = katetarve / laskutettavat tunnit
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.