Työaikalaki edellyttää, että työnantaja etukäteen suunnittelee työntekijöiden työajan ja laatii sitä varten työtuntijärjestelmän. Noudatettaessa keskimääräistä työaikaa, pitää etukäteen laatia työajan tasoittumisjärjestelmä. Alle 18-vuotiaita nuoria koskee lisäksi laki nuorista työntekijöistä.
Säännöllinen työaika on enintään 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Poikkeuksena jaksotyö tai työsopimukseen perustuva työaika sekä paikallinen sopimus. Työaika voidaan järjestää myös keskimääräiseksi. Tätä työaikajärjestelyä käytettäessä viikoittainen työaika voidaan järjestää niin, että se tasoittuu 40 viikkotyötuntiin enintään 52 viikon tasoittumisjakson aikana.
Osa-aikatyössä työaika on säännöllistä työaikaa lyhyempi. Työntekijä tekee joko alle 8- tai alle 7,5-tuntista työpäivää viitenä päivänä viikossa, alle viisipäiväistä työviikkoa tai näiden yhdistelmää. Osa-aikatyöstä voidaan joko sopia työsopimuksella tai työnantajan yksipuolisella päätöksellä. Myös työntekijä voi pyytää osa-aikaistamistaan.
Työntekijä voi pyytää lyhennettyä työaikaa terveydellisistä tai sosiaalisista syistä. Työnantajan on pyrittävä järjestämään osa-aikaisuus mahdollisuuksien mukaan ja kieltäytymiselle on annettava perustelut. Lyhennetystä työajasta on aina tehtävä määräaikainen sopimus.
Liukuva työaika hyödyttää molempia osapuolia ja näin saadaan joustoa työn tekemiseen. Liukuvasta työajasta sovitaan työsopimuksessa, jolloin työntekijä päättää työn alkamis- ja päättymisajan ennalta sovittujen rajojen puitteissa. Liukuvalla työajalla työntekijä voi ylittää tai alittaa sovitun säännöllisen työajan työn määrän vaihteluiden mukaan. Työntekijän on seurattava kertyviä tunteja ja huolehdittava, etteivät ne ylitä sovittuja rajoja. Kertymä saa olla enintään +60 tai -20 tuntia. Liukuvan työajan kertymää voidaan lyhentää esimerkiksi ylimääräisinä vapaina.
Joustotyöajan käyttö sovitaan työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella. Käytöstä voidaan sopia tehtävissä, joissa vähintään puolet työajasta on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voi itsenäisesti päättää. Joustotyöajasta voidaan sopia vain tietynluonteisissa tehtävissä esim. tehtävät, jotka eivät pääasiassa ole sidottuja tiettyyn vuorokauden aikaan, viikonpäivään tai työntekopaikkaan. Pääasiallisena soveltamisalana on tietotyö, asiantuntijatyö, myyntityö. Lisäksi pitää olla kyse tehtävästä, jossa vähintään puolet työajasta on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voi itsenäisesti päättää. Työehtosopimuksissa on voitu sopia joustotyöaikaa vastaavasta työajasta, työaikalaissa tarkoitetusta joustotyöajasta voidaan kuitenkin sopia työehtosopimuksen estämättä.
Työaika saa ylittää keskimäärin 48 tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjakson aikana. Siihen lasketaan kaikki tehdyt työtunnit eli säännöllinen työaika, lisätyö, ylityö, hätätyö tai aloittamis- tai lopettamistyö. Työntekijällä saa siis olla yksittäisiä viikkoja, joissa viikkotyöaika ylittyy reilustikin, mutta samalla hänellä tulisi olla lyhyempiä viikkotyötunteja tasaamassa rasitusta. Rajoitus koskee kaikkia työajan järjestämistapoja, kuten joustotyöaikaa tai liukuvaa työaikaa. Kun otetaan huomioon vuosilomalaki, voi työntekijän kokonaistyöaika olla enimmillään noin 2 300 tuntia vuositasolla (48 työtuntia x työviikkojen lukumäärä).
Työaikapankki on järjestelmä jossa työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voidaan säästää ja yhdistää toisiinsa. Työnantaja ja henkilöstö voivat sopia työaikapankin käyttöönotosta työpaikalla tai työaikapankki voi olla määriteltynä työehtosopimuksessa. Työaikapankin työaikakertymä ei saa ylittää työntekijän 6kk työaikaa eikä 180 tuntia.
Työaikapankin käyttöönotosta on sovittava kirjallisella sopimuksella ainakin seuraavat asiat:
Työaikapankkiin voidaan siirtää:
Työaikapankkiin ei voida siirtää:
Työhön saadaan ottaa henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta ja joka on suorittanut oppivelvollisuutensa.
Lisäksi saadaan 14 vuotta täyttänyt tai saman kalenterivuoden aikana sanotun iän täyttävä henkilö ottaa sellaiseen kevyeen työhön, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään eikä aiheuta haittaa hänen koulunkäynnilleen:
Työntekijä 14-vuotias/saman kalenterivuoden aikana täyttävä:
Työntekijä 15 - 17-vuotias:
Työaikalaki kokonaisuudessaan osoitteessa www.finlex.fi
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.